blog

Készítse el saját sushiját otthon

Vinkin
 Készítse el saját sushiját otthon

Mi az a sushi ? 
A sushi japán étel, amely rizst, halat vagy zöldségeket, valamint egy algalevélbe tekerve készül. A rizst jellemzően rizsvinegárral, cukorral és sóval ízesítik. A sushi sokféle formában készülhet, például tekercs formájában (maki sushi), vagy rizst töltött, rántott hal vagy zöldség formájában (uramaki, temaki). A sushi a világ számos országában népszerű étel, amelyet általában friss halakkal, zöldségekkel és fűszerekkel készítenek, és szójaszósszal, wasabi-val és pickled ingekkel tálalnak.

 

sushi hozzávalók

A sushi készítéséhez alapvetően a következő hozzávalókra lesz szükség:

  • Sushirizs
  • Rizsbort
  • Cukor
  • Rizsvinegár
  • Nori algalevél
  • Szeletelt zöldségek (pl. avokádó, uborka, gomba)
  • Hal vagy rák
  • Wasabi
  • Sojászósza
  • Pickled ingek

Ezen kívül más extra hozzávalók is felhasználhatóak, például:

  • Fűszerek (pl. furikake vagy szezámmag)
  • Szójaszósz
  • Wasabi pehely
  • Stílszerűen gari (savanyú uborka)

hogyan készítsünk sushi rizstekercseket ?

A sushi rizstekercsek készítéséhez először el kell készíteni a sushirizst. A rizst át kell mosni, majd egyenlő arányban vízzel és rizsbort kell önteni rá. Forraljuk fel, majd fedjük le és hagyjuk állni 15 percig. Közben készítsük el a vinegár öntetet a rizsre: keverjük össze egy kanál cukrot, egy kanál sót és 3 evőkanál rizsvinegárt. Amikor a rizs kihűlt, keverjük hozzá az öntetet.

Ezután szórjunk szeletelt zöldségeket, halat vagy rákot a rizsre, majd tekerjük fel a rizst egy nori algalevélbe. A tekercseket vágjuk fel egyenletes darabokra, és szolgáljuk fel wasabi, sojászósszal és pickled ingekkel.