Diétás édesítőszerek

A diétás édesítőszerek olyan anyagok, amelyek édes ízt kölcsönöznek az ételeknek és italoknak, de általában kevés vagy nulla kalóriát tartalmaznak. Ezek a szerek különböző típusokba sorolhatók, és alkalmazásuk lehetővé teszi az édes íz élményét, anélkül hogy magas kalóriatartalommal vagy cukorral kellene számolni. Néhány népszerű diétás édesítő:

12termék 112

Szacharin: Körülbelül 300-400-szor édesebb, mint a cukor. Az egyik legrégebbi mesterséges édesítőszer. Aszpartám: Kb. 200-szor édesebb, mint a cukor. Széles körben használják élelmiszerekben és italokban. Szukralóz: Körülbelül 600-szor édesebb, mint a cukor. Jó hőstabilitása miatt alkalmas sütéshez és főzéshez. Ciklamát: Körülbelül 30-50-szer édesebb, mint a cukor. Széles körben alkalmazzák italokban és édesített élelmiszerekben. Eritritol: Természetes cukoralkohol, kb. 60-80%-kal édesebb, mint a cukor. Alacsony kalóriatartalmú és kevésbé hat a vércukorszintre. Xilit: Egy másik cukoralkohol, kb. ugyanolyan édes, mint a cukor. Jelentős kalóriatartalommal rendelkezik, de alacsonyabb glikémiás indexű, mint a hagyományos cukor. Stevia: Az édes növényből készült édesítőszer, ami több százszor édesebb, mint a cukor. Alacsony kalóriatartalmú és gyakran használják a természetes eredetű diétás édesítőszerként.